Specialized Power - Revolucija među sjedalima


Specialized Power sjedalo označilo je novu eru kada je u pitanju udobnosti biciklista, a u narednim tekstovima donosimo vam nekoliko zanimljivih karakteristika o ovom revolucionarnom sjedalu.

Zasigurno ako volite biciklizam i volite voziti bicikl bilo da je to po na cesti ili planinama, moguće je da ćete doživjeti neugodno saznanje koliko ponekada neudobno može biti kada više sati moramo sjetiti na sjedalu našeg bicikla. Vjerujemo kako su mnogi ovu situaciju iskusili više puta, a neki su pak imali toliko loše iskustvo da su razmišljali o tome da se vrate doma što je prije moguće, umjesto da uživaju u prirodnom okruženju biciklirajući ili trenirajući svoj omiljeni sport.

U polju udobnosti na biciklu mogu utjecati mnogi aspekti, neki koji se odnose na sam model bicikla, drugi na komponente koje se ugrađuju na bicikl ili čak njihovo podešavanje našem tijelu, dok mnogi drugi aspekti su vezani za naš način okretanja pedala i snage koju prenosimo na bicikl ... ali ako postoji neka vrlo određena komponenta koja izravno utječe na naš osjećaj blagostanja ili mučenja na našem biciklu, to je sjedalo bicikla.

 

Do prije nekoliko godina, mnogi brendovi odlučivali su se za sve minimalističnije dizajne po pitanju svojih sjedala, usredotočujući se na mnoge radnje koje su izravno vezane za smanjenje grama težine gdje god je to moguće, čime bi se utjecalo na poboljšanje performansi biciklista, čak i na štetu njegove udobnosti. Baš kao što smo već ranije kazivali "ono što je dobro za profesionalne natjecatelje, nikada neće biti dovoljno udobno rekreativcima".

 

Specialzied je uočio taj problem, veliki brend sa natjecateljskom filozofijom koja je obilježila i revolucionizirala nastup profesionalnih timova, kombinirajući svoje znanje o performansama sa svojom spektakularnom bazom Body Geometry Fit podataka iz područja biciklističke ergonomije. Kad se to dogodi, kao rezultat dobijemo proizvode koji su u stanju pružiti najbolje moguće rezultate iz perspektive ne samo dobivenih performansi, već i ponuđene ergonomije, zbog čega možemo Specialized Power sjedalo smatrati kao revoluciju i veliki napredak po pitanju udobnosti i dobivenih performansi u svijetu biciklizma. Logično razmišljanje jeste da nešto što stvara dobrobit i udobnost na utrkama, poboljšati će moje performanse na biciklu i samim tim će moj rad biti puno bolji.

Specialized Power, najbolje performanse

Zaista kad je dizajn Specialized Power sjedala predstavljen prvi put, pojavilo se jako puno sumnjičavosti i glasina o njegovoj učinkovitosti, pa čak i o prikladnosti za cirkulaciju krvi u kanalu sjedala. To je bilo i logično gledište budući da nas je Specialized navikao na svoje vrlo stilizirane oblike dizajna nekih od priznatih sjedala, poput Romin, Phenom ili Toupe sjedala, gdje smo krenuli od baze nekih sjedala koji su vrlo u skladu s agresivnim dizajnom sve do sada predstavljenog šireg sjedišta i zašto to ne reći – možda ne tako lijepog.

Zbog toga se ekipa iz Specializeda morala jako dobro potruditi i objasniti zašto je ovaj novi dizajn sjedala bolji i nudi bolje performanse u smislu biciklističke ergonomije i ne samo iz perspektive oblika ili modeliranja, već s gledišta na dinamičke potpore i pritiska na meko tkivo, odnosno kako se oslanjamo na sjedalo dok vozimo bicikl. Zapravo to i jeste nešto po čemu je Specialized Power sjedalo bez premca u pogledu primjene ovih koncepata na njegov dizajn.

Specialized Power kroz raspon sjedala

Ne želeći ulaziti u vrlo tehničke aspekte i široke perspektive, Power je u početku bilo vrlo posebno sjedalo zbog svog oblika kao što smo to i prethodno naveli. To se sastojalo od svojevrsnog oblika sjedala koje se na početku postupno širilo, upravo zbog svoje funkcionalnosti, a ne zbog estetike. Sjedalo je rođeno s funkcijom da se u potpunosti prilagodi sjednim kostima, a ne da se jednostavno koristi za potporu i sjedenje. U sredini sjedala nalazio se kanal koji vam je pružio više pokretljivosti i manje kruti osjećaj. Vidjet ćete da je ovaj kanal preslikan u ostalim modelima koje je Specialized razvio, jer očito je da je to bila dobitna kombinacija.

Ono što se postiglo na temelju ispitivanja i mjerenja pritiska jest precizno i savršeno mapiranja potpornih područja. U bilo kojem trenutku pojedinačne kalibracije volumena pritiska i crtanje njegova odnosa s volumenom protoka krvi kontroliralo se pomoću podataka dobivenih putem Body Geometry tehnologije, gdje je Specialized pionir, omogućujući tako dizajniranje sjedala koje se savršeno prilagođava fizionomiji biciklista u praktički svim situacijama, bez gubitka povezanih parametara u bilo kojem trenutku u procesu. To je doista posebno i značajan napredak. Specialized Power pobija ona stara uvjerenja da potpuno orijentirano natjecateljsko sjedalo nije udobno i obrnuto, s Power-om je Specialized kombinirao oba koncepta u jedan.

Isprva su neki sumnjali u učinkovitost ovog oblika ili su čak pomislili da je u pitanju samo atraktivan dizajn, što je u potpunosti drugačije od onoga što je Specialized pokušao izmijeniti i napraviti ono što je već dokazano. Mark je naporno radio na brojnim prototipima sjedala i proveo sate i sate testiranja kako bi prilagodio sjedalo i njegov oblik fizionomiji bicikliste sa stajališta kinematike biciklista primijenjenog u dinamici raspodjele pritiska. Svaka veličina podešena je s velikom pažnjom. Pored toga, bilo je moguće razviti i uniseks dizajn, bez obzira vozi li muškarac ili žena, a to je vrlo važan aspekt kada se uzmu u obzir različite prirodne fizionomije.

Nakon nekoliko dana prilagodbe, ključ ćete pronaći u udobnosti. Pored toga, od svoje početne konfiguracije u jednom modelu, danas su postojale različite prilagodbe koje su rezultirale kolekcijom sjedala koja definiraju Power koncept, bez obzira na raspon.

Specialized Power sjedalo

Ova verzija ima ergonomsku inspiraciju potrebnu za postizanje udobnog sjedala i agresivne motivacije, omogućujući u svakom trenutku ispravnu potporu sjednih kostiju. Kao i svi iz ovog raspona, Power sjedalo je uniseks i to osigurava prolazak protoka krvi u osjetljivim arterijama i kod muškaraca i kod žena zahvaljujući pažljivom preslikavanju tlaka koje se provodi i procjenjuje kod različitih profesionalnih i amaterskih biciklista iz oba spola.

Body geometry značajka je temeljni element koji se primjenjuje izduženim oblikom i širokim kanalom ovog sjesišta. Ovaj aspekt pruža duže vijeme provedeno na sjedalu, dok mekana područja pružaju udobnost na većim udaljenostima. Kombinirajući različite razine oblaganja s ciljem smanjenja pritiska koji djeluje na područje genitalija, razina mekoće kna Power sjedalu je završna funkcija finiša ovog sjedala po pitanju udobnosti. Na primjer, Power S-Works ima oblaganje razine 1, najlakše je i tako omogućava najizravniju vezu s biciklom.

Veća tehnologija oblaganja u ovom slučaju znači ugodniju podršku onima koji uvijek traže još jedan dodatni kilometar.

Power Arc sjedalo

Misija Power Arc sjedala je zadržavanje iste filozofije koja predstavlja i dizajnira izvorni Power, pružajući dodatnu mogućnost "slobode" na sjedalu, što omogućava biciklisti da se kreće po sjedištu na agilan i brz način. Ovo je posebno značajno ako ste ljubitelj brdskog biciklizma, oni znaju koliko je važno imati slobodu kretanja na sjedalu i to da brzi prilikom prebacivanja stražnjice preko sjedala. Stoga je Power redizajniran tako da vam omogućava veću pokretljivost; što je dovelo do nešto zaobljenijeg oblika, nešto što je vrlo korisno u praksi brdskog biciklizma gdje se trebamo više kretati na svom sjedalu. Osim toga, njegov je vrh kraći, tako da je povećanje mobilnosti još više osigurano.

Možemo sažeti da je Power Arc sjedalo koje je kraće i zaobljenije od originalnog Power sjadala, a pri tome zadržavajući sve ostale njegove osobine, poput uniseks sjedala, čija je glavna funkcija olakšavanje mobilnosti biciklista. Zbog toga ga smatramo vrlo prikladnim za bicikliste koji treniramo bilo koju vrstu brdskog biciklizma. Na temelju našeg vlastitog iskustva, kao i mišljenja naših kupaca, smatramo da je Power Arc jedno od najboljih sjedala koje si možete kupiti kada je u pitanju brdski biciklizam.

Power MIMIC sjedalo

Ova je varijanta usmjerena na žene koje žele održavati agresivni položaj tijekom vožnje. No, sjedište koje je prvobitno dizajnirano za ćene, viđamo na biciklima mnogih muških vozača, upravo zbog njegove udobnosti i vrhunskih performansi. Razvoj ovog sjedišta, kao i svi prethodni testovi bili su slični ostalim verzijama Power sjedala. Ukratko, to je Power koji je prilagođen ženskoj fizionomiji, a njegova udobnost počinje od širokog i izduženog utora kojeg pokriva vrlo udobna obloga kako bi vam pružila podršku u prednjem predjelu genitalija, a riječ je o izradi dizajna koji će vam omogućiti da održavati ravnotežu i minimalizirati oticanje u mekim tkivima, nešto zbog čega trpe mnoge žene.

Power Elaston

Da vas ne zbunimo, ovdje se ne radi o još jednom modelu Power sjedala, već nastojimo prikazati drugačiju završnu obradu koja dodatno povećava razinu udobnosti koju nudi Power. Ono što je učinjeno ovdje je zamjena tradicionalne PU obloga s novom strukturom ubrizganom u Elaston pjenu tako da zahvaljujući malim mjehurićima koji su savršeno raspoređeni ovo sjedalo može povećati udobnost biciklista.

Trenutno je završetak od Elastona prisutan samo u rasponima Pro tradicionalnog Power sjedala i Power Arc.

Naše mišljenje o Power sjedalu

Od pojave Specialized Power sjedala na tržištu, problemi poput podrške ili mobilnosti uveliko su riješeni, dokazujući još jednom koncept da se performanse moraju komforirati s udobnošću. Bez sumnje, suočeni ste s jednom od posljednjih revolucija u svijetu biciklizma, a na tome još jednom možemo zahvaliti Specialized-u.

U našim trgovinama možete pronaći Power Comp i Expert sjedala, dok su sve ostali modeli dostupni putem narudžbe.