Specialized S-Works Tarmac SL7 2021.

S novim Specialized S-Works Tarmac SL7, ova tvrtka s novim cestovnim biciklom govori vam da sve možete imati. Kao odgovor na izreku Keitha Bontragera: "Snažan, lagan, jeftin: odaberite dva“ - Specialized kaže: "Aerodinamičan, krut, lagan: odaberite tri“. Izjava koje me natjerala da podignem obrvu. Ali upravo je ono što je menadžer Specialized proizvoda rekao kao odgovor jednoj drugoj tvrtki za bicikle, natjeralo me da podignem obje obrve.

Za ovaj cestovni bicikl kažu da je brži, čvršći i bolje upravljivosti nego ikada ranije, a njegovo predstavljanje vjerovatno je upravo i označilo kraj Venge-a. Specialized-ov novi S-Works Tarmac SL7 obećava da će biti savršen izbor za naporne planinske etape kao i brze sprintove do cilja. Je li moguće kombinirati aerodinamiku s laganom konstrukcijom okvira kako bi se stvorilo savršeno sveobuhvatno oružje za etape World Toura? Specialized kaže DA!

Posljednja generacija Tarmaca je ovdje, a američka tvrtka zaista flektira mišiće s novim SL7, čini se da bicikl ispunjava sve prohtjave. Novi Tarmac SL7 nije samo SL6 sa facelift-om, više je kao revolucija visoko-performansnih bicikli. Razvijajući svoj najnoviji set okvira, inžinjeri u Specialized su pomaknuli granice onoga što smo prije smatrali da je moguće. Očito je da ekipa u Specialized želi da kompromisi budu stvar prošlosti. Tarmac SL7 trebao bi vas osloboditi od odluke koji bicikl birati za sljedeću etapu, bilo da se radi o specijalnom aero biciklu, S-Works Venge ili njihovom S-Works Tarmac SL6. Na rasporedu je umorna planinska etapa s finim sprintom na kraju? Novi Tarmac SL7 reći će vam da ga dodate u svoju kolekciju kako bi ste se riješli svih problema! Prema Specializedu, ovaj cestovni bicikl je simbioza napadačkih i penjačkih vještina Juliana Alaphilippea i agresivne moći Petera Sagana. Jedina odluka koja preostaje na vama da je donesete je kako savršeno tempirati napad.

Ukratko, Specialized je toliko siguran u svoj novi Tarmac da govori Peteru Saganu i svim vozačima Bore-Hansgrohea, kao i Julian Alaphilippeu i vozačima Deceunincka - Quick-Step da je Tarmac SL7 onaj bicikl koji im treba za utrku. (Pa, možda osim Roubaixa u klasicima kada se jurnjava prebaci na kaldrmu).

Aero bicikl penjačke sposobnosti

Ove godine je u trendu da se biciklima koji imaju penjačke sposobnosti na Grand Tour utrkama dodaje i aerodinamika. Videli smo to već u svibnju/maju s lansiranjem novog Giant TCR-a, te ponovo u lipnju/junu s izlaskom nove Trek Emonde. Specialized već nekoliko godina radi na "aero-liftingu“ svoj Tarmac-a. Oblici cijevi na SL6, rekao je Specialized, činili su vas "približno 45 sekundi brži na stazi od 40 km". S novim Tarmac SL7, tvrtka kaže da je opet postigla isto poboljšanje: okvir je 45 sekundi brži na dužini od 40km u usporedbi s Tarmac SL6. "Novi Tarmac sada je brži od Venge Viasa", kazali su iz Specializeda, upoređujući ga s cestovnim okvirom najvećih aero sposobnosti koji je predstalvjen 2015 godine, "dok je još uvijek lakši za više od 1kg nad Viasom".

I dalje je stvarno lagan

Predstavljeni model s SRAM Red eTap AXS, Roval Rapide CLX kotačima, S-Works Power sjedalom, integriranim nosačem ciklokompjutera i čak dva nosača za boce S-Works Carbon Rib Cage III (bez pedala) težio je 7.07kg. Model sa Shimano Dura-Ace Di2 na vazi dosegao je brojku od 6.7kg ravno iz kutije. Okvir veličine 56 je težine od 800g. Kako bi održali težinu bicikla niskom, tvrtka je razborito smanjila debljinu stijenki na cijevima okvira gdje god su uvidjeli da je to moguće, primjenivši svoju novu formulu od karbonskih vlakana, nazvanu FACT 12r. Budući da je okvir tako lagan i olakšava izradu kompletnog bicikla koji lebdi oko UCI pravila s minimalnom težinom od 6.8kg, Specialized bi si mogao priuštiti dodatnu težinu u praktičnim trenucima. BSA donja pogonska osovina na SL7 trebala bi dobro obaviti svoj posao i funkcionirati puno bolje od BB-a na SL6.

Rješavanje neugodnosti integracije

Kad je Specialized izašao s Venge Vias-om, sa kočionim čeljustima postavljenim na sredinu sjedišne cijevi okvira, napravili su bicikl koji nije bio prigodan za prosječnog kućnog mehaničara. Ali Specialized nije jedini u tome koji pravi bicikle tako da ste primorani da ih održavaju certificirani mehaničari. Na primjer, postoji nekoliko još nekoliko marki koje zahtijevaju da koristite isključivo njihove lulice i upravljačne na njihovim okvirima. Uz Tarmac SL7, Specialized pruža vam neke značajki koje su prijateljski naklonjene korisnicima, kao i opcije komponenti. Upravljač na biciklu je Aerofly II koji dolazi od Venge-a, te primjećujemo kako su hidraulična crijeva kočnica integrirana u upravljač (zapamtite, nema kablova mjenjača s bežičnim grupom SRAM), odakle su provučena ispod S-Works Tarmac lulice i ulaze u gornji spacer. Izgled je oštar je i čist. Vjerovatno je da možete ugraditi bilo kojo upravljač promjera 31.8mm, ali izgled možda neće biti toliko čist.

Svaki je spacer napravljen od dva dijela koji se zajedno zaključavaju i otključavaju, tako da ih možete ukloniti ili dodati bez potrebe za ponovnim povezivanjem i provlačenjem kabela. Ovo je lijepa opcija ako se vaše potrebe mijenjaju tijekom sezone i van sezone.

Ista geometrija, bolja usklađenost i krutost

"Željeli smo povezati Vengeovu krutost prema SL6-ovoj usklađenosti i odzivnosti", kazali su iz Specialized. Fiting Tarmaca ostaje isti na novom SL7. Zapravo geometrija kod Tarmac SL7 identična je geometriji Venge i Tarmac SL6.

Specialized kod novog Tarmaca nudi jedan bicikl za sve spolove. Postoje dobri razlozi za bicikle koji su različiti za muškarec i žene, kao i dobri razlozi za bicikle koji su jednaki za svaki spol. U ovom drugom slučaju, Specialized primjećuje da je veća psihička varijacija spolova nego stvarna razlika unutar njih, tako da novi Tarmac dolazi u svim veličinama od 44cm do 61cm - što bi trebalo pokriti sve vozače.

Ako želite uključen mjeraš snage (Powermeter), dobili ste ga

Vrhunski modeli Tarmac SL7 dolaze s mjeračima snage. Na SRAM modelima možete naći čvrsti Quarq mjerač snage. Na izvedbama sa Shimano grupom nećete vidjeti mjerače snage japanske kompanije. Umjesto toga, to na bicikl se tvornički ugrađuju mjerači snage od Kanadske kompanije 4iiii. Specialized već nekoliko godina surađuje sa 4iiii i nastavlja suradnju s tom markom. Mjerni podaci dobijeni pomoću 4iiii mjerača snage integrirani su s aplikacijom Specialized Power Cranks kao i njihovom aplikacijom Ride.

Kotači i čistina za gume

Nove komponente koje vidimo na Tarmac SL7 su Roval Rapide CLX kotači. U skladu s pričom o okvirima, obruči ove tvrtke su lagani i aerodinamični. Specialized kaže da prednji i zadnji CLX kotači imaju različite oblike obruča, tako da zajedno mogu bolje podnijeti udare pri bočnim vjetrovima. Na prednjem kraju imamo kotač dubine obruča od 50mm i 60mm dubine straga. Iz tvrtke kažu kako CLX set kotača ima manje trakcije od većine 65mm kotača i 25 posto je stabilniji kada se naleti na vjetar u usporedbi s CLX 50. Kotači dolaze s 26c Specialized Turbo Cotton gumama. Okvir ima razmak za prihvat fuma širine od 32c.