Predstavljamo potpuno novi Specialized Diverge 2020.


Specialized je s velikim uzbuđenjem predstavio potpuno novi Diverge. Kako kažu to je "Više je od najsposobnijeg bicikla ikad, to je ultimativno vozilo za bijeg. Želite pobjeći iz grupe i odjuriti za pobjedu, pobjeći od svakodnevne rutine, pobjeći sa starih cesta i monotonih vožnji, potreban Vam je novi Diverge".

Današnji vozači konstantno postavljaju nove izazove, kao nikad do sada, stoga se razvojna ekipa u Specializedu odlučila prihvatili izazova kako bi stvorili bicikl koji će ispuniti sve zahtjeve današnjeg Gravel vozača. Novi Diverge želi više - više brzine, veće udaljenosti, više izazova.


ŠTO JE NOVO?

  • Potpuno obnovljena geometrija s duljim dosegom i otvorenim kutom vilice omogućava brzinu modela na neravnom terenu, a sve promjene održavaju kontrolu i upravljivost.
  • Fleksibilan, hidraulički Future Shock 2.0 omogućava biciklu kontrolu u ispravnom smjeru, a istovremeno štiti ruke i ramena od udara.
  • Ništa ne daje više potencijala od večeg prostora za šire gume, tako da smo dizajnirali Diverge za 47mm gume pri 700c i 2.1'' na 650B.
  • Divergeova interna SWAT jedinica izvadit će opremu iz vaših džepova i smjestiti je nisko u okvir, što poboljšava rukovanje i čini je udobnijom za upotrebu. Dvije SWAT torbe vašu opremu drže organiziranom i suhom.
  • Diverge je s težinom manjom od 1.000 grama lakši od većine laganih Gravel okvira sa štedljivim zazorom za gume, a istovremeno je sposobniji za teren nego bilo koji drugi.

Kakvu bi geometriju trebao imati Gravel bicikl? Pogrešno pitanje. "Što treba Gravel vozaču?" Specialized je ovdje status quo izbacio kroz prozor, stvorili su geometriju toliko progresivnu da je pravo otkrivenje dok ste u sjedalu. Onaj mali glas u pozadini glave koji je govorio: "Skloni se od kočnica, imaš ovo", samo je postao još mnogo glasniji.
"To je kao da ste dijete u pijesku sa svim tim alatima na raspolaganju. Možete smisliti sve što sanjate i tada možete sanjati još i luđe stvari kada vidite što ste sve u mogućnosti", kazao je Stewart Thompson – ROAD and GRAVEL Product Leader.

Igra u pijesku o kojoj Stewart govori jest razvojni odjel u Specialized sjedištu u Morgan Hillu. To je igralište za opsjednute timove za proizvodnju, kao i za pogonske inženjere - sa najsuvremenijim CNC uređajima, 3D ispisom, CT skeniranjem, kompozitniom radionicu za cjelovitu uslugu i suspenzijski laboratorij - sposobni za napraviti sve, od linkova do vrhunskih karbonskih okvira. Ovdje "Innovate or Die" zapravo živi i diše. Nijedan projekt nije bolji primjer toga od potpuno novog Diverge bicikla.

Mnogo te želje za pomicanjem granica na Gravel geometriji stiglo je od članova Specialized Cestovnog tima koji su ujedno već imali i ogromno velika iskustva s brdskim biciklizmom. Uvidjeli su napredak Epic-ove geometrije i znali su koliko je taj bicikl uzdigao vožnju - koliko samopouzdanja, brzine i kontrole je stvorio na grubim testnim stazama. Željeli su načiniti isto i za Gravel vozače.

"Gravel bicikli pružaju nam takvu priliku da budemo kreativni. Nećemo napraviti velike promjene sa Tarmac-ovom geometrijom, ona je već tako dobra. Ali, na Gravel biciklu smo se vozili agresivnije i stvarno smo je željeli pomaknuti naše granice još dalje", kazao je Stewart.

Tim - Stewart Thompson, John Cordoba, Chris D'Aluisio, Stephanie Kaplan i Eric Schuda - zamislili su bicikl s većim dosegom i otvorenijom cijevi glave okvira za postizanje stabilnosti na neravnom terenu pri brzinama, ali s brojkama koji su zadržali spretnost i preciznost na upravljaču. Koliko su daleko mogli gurnuti tu geometriju? Koliko je daleko bilo predaleko? Trebali su napraviti nekoliko testnih geometrije.

Specialized razvojni tim za cestovne proizvode nije poznat po strpljenju, pa nije ni čudo da uobičajeni postupak - stvoriti CAD datoteku s testnom geometrijom, imati aluminijski okvir zavaren u jednoj od njihovih tvornica, otpremiti ga u Kaliforniju i testirati ga - nije bio nisam dovoljno dobar. Željeli su smanjiti vremenski rok - što je obično višemjesečni postupak - na samo nekoliko dana, i željeli su to učiniti s karbonom visoke klase.

"Naravno, imamo super računala, čak i danas pomoću 3D printamo sjedala. Ali kada je naš tim odlučio nanovo izumiti Gravel geometriju, nijedna jednadžba nije nam mogla reći što je ispravno, pa smo zgrabili pilu i nešto karbonskih vlakana i zaprljali ruke", poručili su iz Specialized.

Tim je upisao Chrisa D'Aluisia i Brentona Havena iz inženjerske skupine kako bi geometrija za koju su zamislili bila stvarnost u karbonu. Korištenjem CAD-a i prethodnih Diverge okvira izgrađeno je više testnih geometrija. Zahvaljujući Specialized-ovom "Research and Development" timu, sav posao na karbonu obavljao se unutar kuće, a krajnji rezultat je testni karbonski bicikl koji je lakši, brži i nudi mnogo točniji prikaz performansi finalnog bicikla. A to je mnogo više od samo dobrog bicikla.

Tijekom projekta, uštedjeli su se mjeseci. Tijekom svake iteracije, jedan tjedan se štedio. "Postajemo super nestrpljivi kada imamo novu ideju i samo je želimo isprobati. Jučer sam nešto vozio, imao sam novu ideju i želim je isprobati ovaj vikend. Mi to imamo. Nevjerojatno je imati tjedan dana, smisliti proizvod, voziti ga i razgovarati o njemu već sljedeći tjedan", kazao je Stewart.

Naravno, Future Shock je napravljen zbog kaldrme koju gledamo na malim ekranima poznate Paris-Roubaix utrke, ali ispada da je to ultimativna tehnologija za grube ceste, šljunčane ceste, pa i ostale makadamske staze. Future Shock 2.0, nudi podesivo, hidraulično prigušenje udaraca sa staze i drži vas pod kontrolom i fokusiranim na cilj, sve dok ujedno štiti dlanove, ruke i ramena od udaraca s terena.

Ništa ne otključava potencijal poput dodatnog prostora za gume. Srećom, osjećamo se velikodušno. Vrlo velikodušno - 47mm na kotaču od 700 c, i  2.1” na 650B kotačima. Ludo, znamo, ali pričekajte dok ne krenete na spust s tolikom gumom. Aleluja!

Željeli smo mega-velik dodatni prostor za gume, ali nismo htjeli pribjeći dugim lančanim cijevima ili teškom, ranjivom dizajnu stražnje vilice. Odgovor? Naš bočni lančanik je uski, čvrsti snop karbona smješten između gume i pogonskih lančanika. Možete dobiti svoju tortu i pojesti je slobodno.

Nova Rhombus gravel guma standardno dolazi na Diverge EVO, što vam daje dobru predstavu o čemu se zapravo ovdje radi. Agresivno gazište za agresivnu vožnju na agresivnim stazama.

SWAT pretinac kod Diverge vadi opremu iz džepova i stavlja je nisko u okvir, poboljšavajući upravljivost i udobnost. Idite naprijed i projurite pored okrijepne stanice ili uzmite dodatnu opremu za bijeg dalje u nepoznato. SWAT vašu opremu drži organizirano i na suhom.

Možda ste pomislili da je novi Diverge progresivan, no dobiti ćete i mnogo EVO značajki. Što kažete na 30mm duljim doseg, 5mm nižim ležajem pogonske osovine i kutom glave od 70 stupnjeva sve zajedno s novom Specialized Rhombus gumom. Ovo je Gravel ravnog upravljača, laboratorij na prljavim cestama koji će pomaknuti vaše granice. Značajnim povećanjem dosega, položenijom cijevi glave okvira za gotovo dva stupnja i nižom pogonskom osovinom na 85mm, Specialized je ovdje stvorio prvu specifičnu Gravel geometriju s ravnim upravljačem koja nadahnjuje pouzdanjem.

Diverge je s težinom manjom od 1.000 grama lakši od većine laganih Gravel okvira sa štedljivim zazorom za gume, a istovremeno je sposobniji od bilo čega drugog u šljunku. Popnite se, krenite na utrku ili natovarite ga prtljažnikom i blatobranima za putovanja na duge staze, Diverge to sve radi, brže i lakše od ostalih.

"Na kraju svega, svi smo vozači i volimo voziti. Samo sebično želimo poboljšati osobna iskustva, a zatim i svakom drugom vozaču", objašnjava Stewart.