Novi Specialized Epic 2021.


Novi Specialized Epic 2021. nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Iz godine u godinu brend nastavlja iznenađivati biciklističku scenu, a u ovom izdanju Epica za 2021 godinu imamo i više nego zapažene novitete. Danas ćemo analizirati i predstaviti novi stroj Američkog brenda, njegove sličnosti i razlike s prethodnim verzijama i svime ostalim između.

U Specializedu nisu htjeli odstupiti od pravila da su iz bilo kojeg razloga narušeni pojmovi poput inovacije ili kvalitete. Kao da ih je ova koronavirusna pandemija ohrabrila da rade napornije i učine još boljim novi Specialized Epic 2021, a sada došlo je vrijeme za predstavljanje ovog sada već legendarnog brdskog bicikla.

Tajnost i sumnja s kojima je marka tretirala objavljivanje ovog Epica podstaknuta je određenim curenjem informacija na internetu, što je ukazivalo na to da ćemo uskoro upoznati novi Specialized Epic 2021. a bilo je tu čak i nekih fotografija od prototipa bicikla. Ali sada to je već službeno i bicikl je tu sa nama.

Velike izmjene na Specialized Epic 2021 temeljene su na mnogim malim promjenama. Prije svega, duža, niža, opuštenija geometrija, kako u Specialized Epic-u, tako i u Specialized Epic Evo 2021: u ovom se, osim toga, nalazi i kut prednje cijevi od 66.5 stupnjeva i mogućnost podešavanja s flip-chip-om. Nova geometrija koja je malo izmijenila tradicionalni crtež posljednjih godina. Sada Specialized Epic 2021 ima novi kut cijevi glave, što ga čini opuštenijim i mijenja položaj vozača, ali samo neznatno. Značajnije promjene su pronađene, primjerice u vilici ili stražnjem ovjesu.

 

Drugi aspekt koji treba istaknuti je Brain tehnologija. Bilo je pomalo kontroverzno, ne samo za performanse, već i za neko održavanje ili neispravnost. Sada, Brain tehnologija na Specialized Epic 2021 ujedinjuje vilicu i šok, koji podjednako razlikuju snagu pedaliranja vozača od sila koje generira vrsta terena i povećana je sposobnost apsorbiranja udaraca. Drži zaključanim na glatkom i dobro utabanom makadamskom terenu; i automatski se prebacuje u aktivan kad to zahtijevaju tereni. Tvrtka Specialized tvrdi da je Brain sustav na Specialized Epic 2021 izdržljiviji i uvelike poboljšava kontrolu.

 

Osim toga, Specialized se odlučio na novom Epic 2021 za Roval Control SI kotače, što je ujedno i nadogradnja od prethodnih Roval modela, s poboljšanim ležajevima i smanjenom težinom. Naravno, tu su DT Swiss nabe, model 350, kao i Fast Trak Gripton 29" gume.

Težina je naravno otišla dole. Zapravo se već sumnjalo da će Specialized Epic 2021 biti najlakši na tržištu: bicikl je na težini izgubio više od 100 grama svoje prethodne verzije i razbije psihološku barijeru od 9kg (Da - bez pedala, ali Da, s suspenzijom i kotačima), što je činjenica da je Specialized svoj novi Epic 2021 učinio pero-laganim biciklom.

 

Konačno, u pogledu glavnih aspekata ovog Specialized Epic 2021, moramo potvrditi da se brend odlučio za SRAM grupaciju. SRAM Level Ultimate hidraulične kočnice s 2 klipa i SRAM XX1 Eagle AXS sa 12 brzina, sa zupčanicima od 10 do 50 zuba i jednim lančanikom s mjeračem snage na Quarq XX1 pogonu. Naravno, ova oprema je na najjačem modelu, kako bi zasjao u svom najvećem sjaju, dok kod nižih modela, smanjuje se ovaj raspon opreme.

Više aspekata i cijene novog Specialized Epic 2021

Postoji mnogo više nijansi za komentariranje, ali nije ih lako sve u jednom članku sažeti. 5 veličina, od XS do XL, i raspon koji varira od izdanja S-Works Epic kao i na Epic Evo (kao što kažemo, okvir se također prodaje odvojeno od svih komponenti osim vilice koja dolazi s okvirom), ide dalje kroz Specialized Epic 2021 Pro, koji se spušta na SRAM AXS Eagle grupu; i zatvara se sa Specialized Epic 2021 Expert, sa SRAM X01 Eagle grupom. Ako ste se malo pogubili, pojednostavit ćemo vam: Postoje četiri modela za Epic (Comp, Expert, Pro i S-Works) i pet za Epic EVO (Base, Comp, Expert, Pro i S-Works).

Jedan od najboljih brdskih bicikla je na tržištu i već možemo reći kako jedva čekamo da ovaj Specialized Epic 2021 pogledamo pobliže.

Tekst: BikeMagazin 

Foto: Specialized Bicycles