Kako voziti bicikl kao obitelj

Obiteljski biciklizam


Obiteljska vožnja biciklom izvrstan je način povezivanja na otvorenom i čini vježbanje zabavom za sve. Naučite djecu kako se zaustaviti na pravu nogu ili krenuti s prvim okretajem pedale na vrijeme i energija je dobro potrošena.

Ovaj članak prikazuje kako sigurno biciklistati s vašom djecom - naravno, nakon što je vaše dijete naučilo voziti bicikl. Prošitajte članak i pišite nam osobna iskustva u komentarima.

Obiteljski biciklizam

Cilj: Učiniti biciklizam zabavnim

Kad počinjete, imajte na umu kraj ove igre. U ovom slučaju vaš je cilj dijete koje kaže nešto poput: "Ovo je zabavno!" Cilj nije udaljenost, brzina, izdržljivost ili savršena tehnika. Cilj je čista zabava, makar to značilo i česta zaustavljanja, pauze i užine, tako da sljedeći put s velikom željom žele sudjelovati u ovome.

Koji su ključni sastojci u tome što vožnju biciklom čini zabavnom i pomažete vašem djetetu da razvije pozitivan stav prema sportu? Za mnogo stariju djece sama vožnja biciklom je zabavna sama po sebi. Za mlađu djecu koja tek počinju, isplati se biti spremnim za ovaj zadatak.

Obiteljski biciklizam

Priprema pred vožnju

Odaberite teren za početnike: započnite vožnju u zoni udobnosti svog djeteta, koja je vjerojatno ravna, asvaltirana staza, udaljena od prometa, dugačka nekoliko kilometara. Vremenom možete povećavati udaljenost, nagib, količinu prometa i istražiti neasfaltirane staze.

Započnite svježe: naspavajte se noć ranije i uzmite dobar obrok otprilike sat vremena prije nego što krenete van.

Prilagodba kacige: Biciklističke kacige su obavezne. One bi se trebali sigurno postaviti na glavu i ne smije se ljuljati po strani, naprijed i natrag. Kacige bi trebale pristajati u ravnini i nisko na čelu, otprilike 1-2 širine prsta iznad obrve. Bočne trake trebaju tvoriti V ispod svakog uha, a remen za bradu treba biti uvijen, što ostavlja mjesta za ne više od 1-2 prsta između brade i remena. Napravite test zijevanja; zamolite dijete da zijeva i kaciga treba da se spusti na glavu. Obavezno imajte na umu da Vaše dijetge treba da koristi kvsalitetne kacige, jer u pitanju je njihova sigurnost, a kvalitetnim i privlačnim kacigama i dijete razvija dobre navike nošenja kaciga.

Visina sjedala: Djeca vole da imaju niska sjedala pri startu, ali pripazite da im svremenom podižete i pravilno namještate sjedalo, tako da je noga gotovo u potpunosti ispružena u položaju 6 sati (dno okretanja pedale) kako bi imali dovoljno snage prilikom pedaliranja.

Odjeća: Odjenite se slojevito tako da djeca lako skinu duksericu ako se previše zagriju ili dodaju kišnu jaknu ako bi kiša mogla početi prskati. Također pokušajte obući kratke hlače ili duge hlače sa nogavicama koje se sužavaju kako biste ih mogli laku uvući u čarape kako se ne bi tkanina uvukla u zupčanike bicikla.

Imajte na umu: Uz kacigu obavezno ponesite kremu za sunčanje, puno vode i grickalice. Učinite hidrataciju jednostavnom držeći vodu pri ruci. Ima li dječji bicikl nosač boce za vodu? Ako ne, razmislite o tome da ugradite jedan radi lakšeg pristupa. Mnoga djeca također vole piti iz hidratacijskih boca sa slamkom.

A-B-C provjera: Provjerite ima li guma dosta zraka, da li kočnice rade i dal je lanac podmazan za pravilno funkcioniranje.

Sigurnost i alati: Obavezno ponesite mali pribor za prvu pomoć kako biste na briznu očistili i zakrpili sve sitne ogrebotine u slučaju pada. Ponesite i komplet alata za bicikle kako biste promjenili eventualno praznu gumu (svakako se prije educirajte o mjenjanju zračnica) i naučite kako popraviti lanac kada padne s lančanika bicikla.

Obiteljski biciklizam

Savjeti za stazu

Održite kratka predavanja: Djeca bolje uče radeći, a ne slušajući. Držite upute kratkim i jasnim kako bi djeca dok voze bicikl mogla učiti kroz iskustvo.

Pregledajte osnovne vještine: Ako vam je dijete još uvijek nesigurno na biciklu, počnite s laganim vježbanjem. Na kraju krenite koristeći signale ruku dok prolazite druge vozače na stazi.

Koristite opažanja: Recite djeci da koriste oči i uši da se "zaustave, gledaju i slušaju" kako bi se izbjegle potencijalne opasnosti poput automobila, rupe i razbijenog stakla. Također pomažite im u oživljavanju svojih opažanja pokazujući zanimljiva mjesta tijekom vožnje, životinje, putokaze, potoke i drveća.

Uživajte u poslastici: U vožnju uključite posebnu poslasticu, zaustavljajući se na nečem ukusnom ili donoseći nešto što obično nemaju (razmislite o zdravim motivatorima poput svježeg voća ili nekih zdravih grickalica).

Pazite na djetetove znakove: Prilagodite se onome što će vam dijete trebati tijekom vožnje. Ako zaostaju, žale se ili izgledaju kao da im je vruće, vjerojatno je vrijeme za pauzu. S vremena na vrijeme pitajte ih žele li ići dalje, dodajte još izazova vašoj vožnji ili nastavite održavati vožnju onakovom kakva jest, u slučaju da uživaju.

Budite pozitivni: Modelirajte sjajan stav; vaš entuzijazam je zarazan. Ponudite djeci brojne određene pohvale za njihov trud, npr. "Ti tako lako pedaliraš" ili "Sviđa mi se kako sigurno voziš" ili "Zabavno je voziti s tobom"!

Obiteljski biciklizam

Sigurnost u prometu

Prema upravi za sigurnost cestovnog prometa djeca mlađa od 10 godina još uvijek nisu zrela za donošenje odluka potrebnih za sigurnu vožnju ulicom, i bolje je da se voze kolnicima ili trotoarima. (Ali prvo provjerite je li vožnja kolnikom u vašem gradu legalna).

Ako smatrate da je vaše starije dijete spremno na vožnju ulicom, slijedite ove savjete:

Bicikli su vozila: bicikl se smatra vozilom, a od vas se očekuje da se pridržavate istih prometnih zakona, znakova i signala koji se odnose na automobile i vozače.

Budite oprezni: Kad prelazite ulicu ili skrećete, uvijek pogledajte u oba pravca i napravite kontakt očima s vozačima kako biste bili sigurni da su vas vidjeli.

Pazite na otvaranje vrata od strane parkiranih automobila.

Budite vidljivi: Nosite svijetle boje, pazite da imate prednju i stražnju rasvjetu i montirajte zvono da se čuju u prometu.

Vozite se pravom stranom ceste: Vozite uvijek u istom smjeru kao i promet, a ne nasuprot njega, i vozite u jednoj traci.

Upoznajte svoje dijete s pravilima cestovnog prometa: Pravila puta uključuju takve signale kao što je uporaba signala ruku, kako svoj bicikl postaviti na cestu kada skrećete desno ili lijevo, pridržavati se obilježja na semaforima i znakovima, siđite s bicikla prilikom prijelaza na zebri, obavještavajte pješake kada prolazite i usporavajte na križanjima i željezničkim prijelazima kako biste sebi i djetetu osigurali siguran prijelaz.

TEKST: BikeMagazin