Kako opremiti bicikl za zimske vožnje


Veljača je i zima će se zadržati još mjesec dana. Dakle, ako već niste, sada je vrijeme da provjerite je li vaš bicikl dorastao zadatku vožnje kroz sve što mu zima donese. Naravno, ako je prehladno i rizik od leda je visok, tada bi trenažer mogao biti sigurnija opcija. Ali postoji nekoliko stvari koje možete učiniti na svom biciklu kako biste bili sigurni da će izdržati još mnogo zima koje dolaze. Pogledajmo njih nekoliko.

UGRADITE BLATOBRANE

Blatobrani postaju uvjet za vožnju zimi za mnoge cestovne bicikle i to s razlogom. Ne samo da štite vaša leđa (i dijelove okvira vašeg bicikla) od prljavštine koja se poprska s ceste, već vam također mogu pomoći da vaši prijatelji budu suhi ako se voze iza vas.

Postoji nekoliko opcija kada su u pitanju blatobrani, ali najlakše je ako okvir vašeg bicikla ima opciju ugradnnjne blatobrana. Također, u našim trgovinama možete nnabaviti Specialized Plug + Play Fender set koji se može koristiti na gumama širine do 30mm i kompatibilan je s kotačima 700c. Aluminijske su konstrukcije pa su izdržljivi, ali i lagani. Ako imate jedan od Turbo Como električnih bicikala, Turbo Como Fender Set posebno je namjenjen za vaš bicikl i može se koristiti s gumama širine do 2,3”.


REDOVNO ODRŽAVANJE BICIKLA

Najbolji način da osigurate da vaš bicikl preživi zimu jest da ga redovito servisirate. Redovno servisiranje i održavanje vašeg bicikla znači da ćete moći rano uočiti probleme, prije nego što postanu veći i skuplji. Dobra je ideja naučiti neke osnove održavanja bicikla kod kuće i nositi višenamenski alat sa sobom na vožnju u slučaju mehaničkog kvara na cesti ili stazi.

Naravno, nema ništa loše u tome da ne znate servisirati bicikl, uostalom vi ste tu da uživate u vožnji i budete bezbrižni, a njegu bicikla prepustite profesionalcima. Naše ExtremeShop trgovine nude servisiranje u trgovini od strane naših obučenih mehaničara koji vam mogu pomoći da vaš bicikl radi pouzdano tijekom zime.


OSVJETLITE SVOJ PUT

Uz toliko opcija rasvjete za bicikle, nema razloga da ne možete pronaći dobar set svjetala za pristojnu cijenu. Prošli su dani potrebe za zamjenom baterija kada bi se istrošile, umjesto toga, većina svjetala za bicikle sada se mogu puniti preko USB-a i mogu ponuditi više od nekoliko sati rada. U ExtremeShop imamo široku lepezu svjetala koja odgovaraju vašim potrebama.

Ako se planirate uputiti na neke noćne vožnje, onda je nešto poput Flux 1250 Headlight idealno. Pruža 1250 lumena tako da možete vidjeti svoj put čak i u najtamnijim noćima. Također dolazi s različitim dodacima za montažu tako da ga možete montirati na kacigu ili upravljač.

Za urbanijeg vozača koji ne treba tako jako svjetlo, kombinacija prednjih/stražnjih svjetala Flash Pack je savršena za trenutke kada trebate biti viđeni na cesti. Prednje svjetlo Flash 300 može dati do 300 lumena, dok je stražnje svjetlo dovoljno jako da ga vide drugi sudionici u prometu.


PROVJERITE SVOJE GUME

Baš kao i kod automobila, postoje mjere opreza koje možete poduzeti zimi sa svojim gumama. Ne morate nužno ići na gume sa snježnim klinovima, naručito ako živite u Dalmaciji, ali imati nešto s drugačijim uzorkom gaznoga sloja koji je prikladniji za zimu mnogo će vam pomoći. Također bi moglo biti vrijedno razmisliti o prelasku na širu gumu ako vaše vilice imaju dovoljno prostora da možete koristiti niži tlak u gumama. To će vam pomoći da imate malo bolje prianjanje, što će pomoći ako na cesti ima puno krhotina poput bljuzgavice i soli.

Iako je tehnički guma za ciklokros, Tracer Pro 2Bliss Ready mogla bi biti ultimativna zimska guma za cestovnu vožnju, naravno ako je vaš bicikl kompatibilan za korištenje toliko širokih guma. Dostupna je u dvije veličine, 700x42 i 700x47, tako da su lijepe i široke, što vam omogućuje da vozite pod nižim pritiskom i uhvatite se u koštac sa svime što vam zima baci na cestu.


Želite pripremiti svoj bicikl za zimu, ali niste sigurni odakle početi? Uputite se u svoju lokalnu ExtremeShop trgovinu gdje vam naš tim može pomoći. U međuvremenu posjetite i našu web trgovinu (LINK) za informacije o svim dostupnim artiklima koji vam mogu biti prikladni za zimske vožnje.