Navigacija
Pretraga

Specialized Stumpjumper FSR Expert Carbon 29 2015

45.299kn

Specialized Stumpjumper FSR Expert Carbon 29 2015
Bicikla Testovi 20.5.2015. ExtremeAdmin 1755 |
Autor: Biker

 

Specifikacije

Okvir Fact 9M Carbon
Prednja vilica RockShox Pike RC 29, Solo Air, 130mm, Thru-axle
Stražnji amortizer FOX/Specialized remote Brain, Autosag
Kočnice Shimano XT BR-M785
Prednji mjenjač Sram X7
Zadnji mjenjač Shimano XTR Shadow Plus, 10 st
Ručice mjenjača Shimano SLX
Pogon Custom SRAM S-2200, carbon, PF30, 36/22
Sjedalo Body Geometry Henge Comp, pomična cijev 125mm
Gume Specialized Purgatory Control 2.3/Ground Control 2.3
Obruči Roval Control Carbon 29
Glavčine (nabe) Roval Control Carbon

Trailovi napadaju. Ovog puta dolazi nam nešto posebno iz Specializedove kuhinje. Svemogući Stumpjumper mora opravdati svoj zvjezdani status i ispuniti visoka očekivanja postavljena od njegovih prethodnika.


Pred nama je Stumpjumper 29 s Expert nivoom opreme u karbonskoj verziji, ali i cijena je u skladu s time - paprenih 45.299,00kn. Uskoro ćemo ga isprobati na lokalnom gorju, a do tada ćemo u redakciji analizirati opravdanost njegovog legendarnog statusa gledajući geometriju, tehnologije i specifikacije. Za sada spomenimo očekivano dobro pogođen dizajn i grafike karbonskog okvira, koji nas ‘na prvu’ asocira na Enduro seriju, ali uz nešto manje hodove suspenzija od 130mm. Prvi dojam je više nego pozitivan, a pogled nam je zastao na karbonskim Roval kotačima, XTR stražnjem mjenjaču, RockShox Pike RC 29 vilici i Foxovom custom amortizeru s ‘Brainom’ za koje jedva čekamo otkriti kako surađuju s karbonskim okvirom.


Tehnikalije

Već opjevani karbonski okvir Stumpjumpera svoju krutost može zahvaliti Specializedovim Fact 9 vlaknima, koja omogućuju slaganje okvira od manje slojeva i uštedu na krajnjoj masi. Tomu doprinose i tehnologije ugrađene kako bi uštedile koji gram, ali pritom i pozitivno utjecale na krutost. To su konusni steerer i Pressfit 30BB kao neka standardna rješenja u višim klasama te 142mm dropout kao rješenje za krutost na stražnjoj osovini. I dalje se na stražnjem trokutu nalazi oznaka M5 što označava aluminijsku izvedbu, kao i na prošlim verzijama. Ono što Specialized izdvaja od ostalih proizvođača i čini ih vrlo popularnim među natjecateljima su ‘pametne’ suspenzije tj. Brain, a za one koji se još nisu susreli sa terminom ponovimo da se radi o ventilu koji ‘procjenjuje’ da li sila dolazi sa podloge ili pedala i prema tome otvara amortizer. Na taj način zaustavljeno je propadanje i gubljenje snage kod pedaliranja. Tu je i Autosag patent jednostavnog podešavanja kompresije jednim pritiskom ventila dok sjedite na biciklu. Zadržan je i SWAT kompaktni pretinac (Storage, Water, Air, Tools) s kompletom alata u sklopu nosača bočice i missing linkom te alatom za lanac ispod poklopca cijevi steerera. Ozbiljnost bicikla odaje pogled na već spomenute 130mm suspenzije uz napomenu da imamo 15mm Thru-axle osovinu naprijed i 142x12mm sistem na stražnjem kotaču, a kad smo kod kotača oni su složeni od Roval Control karbonskih obruča i naba, koji znatno poskupljuju cijelu priču. Na njima je Specializedova kombinacija Purgatory/Ground control guma širine pozamašnih 2.3 inča. Mehanika je sastavljena od miksa Sram X7 prednjeg i Shimano XTR Shadow Plus stražnjeg mjenjača upravljanih sa SLX ručicama, dok je pogon Sramov S-2200 s karbonskim kurblama. Popis od kojeg zastaje dah traži i iznimne kočnice. Odabir je pao na XT hidrauliku, koja će sigurno odlično odraditi svaki zadatak.