Navigacija
Pretraga

Specialized Crux Expert X1 2017

Test

Specialized Crux Expert X1 2017
Bicikla Testovi 21.3.2017. ExtremeAdmin 2096 |

Autor: Biker

Nastao na bazi S-worksa s kojim dijeli geometriju CruX ima vlastite adute kojima želi dominirati u ciklokros disciplini.

Specifikacije

Okvir Specialized FACT 10r carbon, 142mm thru-axle,OSBB
Prednja vilica CruX carbon disc
Stražnji amortizer -
Kočnice SRAM Force
Prednji mjenjač -
Zadnji mjenjač SRAM Force 1 11st
Ručice mjenjača Sram Force
Pogon Sram Force 1
Sjedalo Phenom Expert, Ti, 143mm
Gume Terra Pro 2Bliss Ready, 700x33mm
Obruči DT R470 Disc Pro
Glavčine (nabe) DT R470 Disc Pro

 

Prezentacija Specialized noviteta u Nizozemskoj bila je praznik za oči i prava prilika za provozati neke rijetke nove zvijerke u biciklističkom svijetu. Poželjeli smo isprobati CruX iz gornjeg ciklokros razreda, a privukao nas je dinamičan i napet dizajn s kojeg nismo mogli skinuti oči (i prste). Osnova su FACT 10r karbon i Sram Force grupa s jednim pogonskim zupčanikom, hidrauličnim kočnicama te DT Swiss R470 kotači što čini prilično papreni paket opreme. Takva je i konačna cijena na službenim Specialized stranicama – 3900 dolara.

Tehnikalije

Već smo spomenuli da CruX Expert dijeli geometriju sa njegovim visočanstvom S-works-om. 71.5-74° kutevi vilica, 425mm chainstay i 1010mm međuosovinski razmak su njegove mjere, a iz toga već možemo vidjeti da se radi o kompaktnoj jurilici. Karbonska vlakna ipak su seriju niža (FACT 11r na S-worksu), ali Specialized tvrdi da se radi o samo nekoliko grama razlike dok su svojstva krutosti gotovo ista. Novi pristup je nedostatak prednjeg mijenjača, a sve je prepušteno Force 1 11-stupanjskom stražnjem mijenjaču koji surađuje s 40-zupčanim pogonskim i 11-32 lančanicima na kazeti što mu daje vrlo dobar raspon.

Force 1 grupa uključuje i hidraulične kočnice, pa možemo reći da se tu nije štedjelo, a nastradala je jedino krajnja cijena bicikla. Niti DT R470 kotači ne ostavljaju prostora prigovoru dok ćemo gume tek isprobati na stazi. Radi se o Specializedovim kućnim Terra Pro u širini od 33mm. Lijepo je vidjeti i ‘thru-axle’ osovine, koje doprinose krutosti i zasigurno imaju utjecaja na upravljivost.

Još jednom smo se prije vožnje stali diviti predivnom okviru, atraktivnim bojama i besprijekornoj izradi. Rad na detaljima vidljiv je na svakom koraku, a najvise se ocituje upravo na rami, odnosno vilici koja osim sto je lijepa odlično odrađuje svoj dio posla. Priključili smo se testnim vozačima iz svih krajeva svijeta i s uzbuđenjem krenuli prema stazi.

Vožnja

S obzirom na vrlo loše uvjete na stazi spustili smo pritisak u gumama i pritom nismo osjetili nesigurnost u nagibima zahvaljujući vrhunskoj kombinaciji obruča i guma. Geometrija je vrlo agresivna, kutevi su po našoj mjeri i odmah smo se mogli prepustiti jurnjavi natopljenom stazom s mnogo blatnih dionica. Takvi uvjeti idealni su za CX disciplinu, pa smo mogli isprobati i leđno nošenje bicikla na vrlo strmoj i skliskoj uzbrdici. S obzirom na malu masu, nije predstavljao nikakav problem.

Oduševile su nas instant reakcije bicikla na naše zamisli – ovakvo eksplozivno prenošenje snage i trenutna reakcija promjene nagiba odlika je samo nekolicine bicikala. Kad osjetite ovakvu krutost na ravnim dionicama, a imate potpunu kontrolu nad biciklom znate da vozite nešto vanserijsko. Pokušali smo ga iznenaditi na makadamu i klizavim šumskim putevima, ali nigdje nije niti najmanje posustao. Od top opreme nismo niti očekivali loše performanse i kašnjenje u prebacivanju brzina, ali zbog dubokog blata oprostili bismo poneko ‘štucanje’. Nije ga bilo niti najmanje kao niti kod kočnica. Odično doziranje i fascinantna snaga zaslužuju naziv ‘Force’. Moramo istaknuti i prijenos vrlo blizu idealu s kojim smo uspijevali držati "lagane okretaje" i na vrlo strmim dijelovima.

Zaključak

CruX Expert X1 predstavlja sve što bismo željeli od CX bicikla. Naravno da to dolazi po odgovarajućoj cijeni, pa će vjerojatno ostati samo želja, kao i većini. Možda bismo se mogli skrasiti i s nešto slabijom opremom, a pod svaku cijenu bismo zadržali okvir. Dok ga ne vozimo mogao bi biti eksponat u dnevnom boravku. Toliko je dobar.

Geometrija

 

 

 

Kut vilice (A) 71,5 °
Međuosovinski razmak (B) 1010 mm
Dužina cijevi sjedala (C) 510 mm
Kut cijevi sjedala (D) 74 °
Efektivna duljina gornje cijevi (E) 535 mm
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F) 425 mm
Veličina bicikla 52

Linkovi članka

Cijena dostave: 0 Kn za sve proizvode preko 300,00 kn.

Plaćanje: Internet bankarstvom, karticama jednokratno i na rate

Povrat robe: Moguće unutar 7 dana

Kartično plaćanje

Extreme Shop dućani

 • 12 rata
 • 12 rata
 • 12 rata
 • 4 rate
 • 12 rata
 • 24 rate
 • 24 rate
 • 10 rata
 • 12 rata

Online dućan

 • 12 rata
 • 12 rata
 • 4 rate
 • 12 rate
 • 24 rate
 • 24 rate
 • 1 rata
 • 1 rata
 • 1 rata
Raspolažemo sa nabavom 10.000 bicikla20 brandova/ *isporuka unutar 48 satidostava GRATIS!