Navigacija
Pretraga

KAKO ODABRATI I KUPITI PRAVI BICIKL

vodič pri kupnji bicikla

KAKO ODABRATI I KUPITI PRAVI BICIKL
Bicikla Bike life 20.11.2017. ExtremeAdmin 11670 |
Posljednjih godina svjedočimo pravom biciklističkom "boomu" i sve većoj ponudi bicikala. Sve to može stvoriti konfuziju pri kupnji novog bicikla zato vam želimo pomoći pri kupnji sa nekoliko savjeta.

1. savjet: Odredi ciljeve

Razmisli dobro gdje ćeš voziti bicikl, koliko često i po kakvom terenu.
Danas postoji u ponudi cijela paleta bicikla sa različitom namjenom, od specijaliziranih bicikala pa do višenamjenskih bicikala.

Najpopularnije vrste bicikala kod nas su:
-brdski bicikli ili popularnije mountain bike kao što im samo ime kaže ovakvi bicikli su namijenjeni brdskim stazama od zemlje i kamenja i zbog toga takvi bicikli imaju "agresivniji" položaj vožnje, šire gume za bolje prijanjanje podlozi, veliki raspon brzina i moćne kočnice. Ovdje možete birati između bicikla samo s prednjom suspenzijom ili bicikla s prednjom i stražnjom suspenzijom ili popularnije "full suspension/ fully"
Brdski bicikli dolaze i u različitim veličinama kotača: 26"-stariji modeli koje je u zadnje vrijeme zamijenila veličina 27.5" ili 29" koja je trenutno najpopularnija veličina kotača.
Prednosti bicikala sa kotačem 29" su to što su brži, bolje upijaju neravnine što znači i da su udobniji. Međutim, bicikli sa kotačima 27.5" lakše ubrzavaju i okretniji su.

-cestovni road/race bicikli su namijenjeni za "sportaše na asfaltu", ovi bicikli su specijalizirani za cestu i postizanje velikih brzina, težnja na ovakvim biciklima je da je vozač u što aerodinamičnijem položaju radi manjeg otpora, gume na ovakvim biciklima su veoma uske radi smanjivanja trenja, a širok raspon brzina omogućava učinkovitu vožnju pri velikim usponima, ravnicama ili nizbrdicama. 

-gradski bicikli ili city bikes su bicikli isključivo namijenjeni za gradsku vožnju, i glavna značajka im je udoban položaj sjedenja, opremljenost blatobranima, svjetlima, nosačima tereta, a raspon brzina ovisi o pojedinom modelu, a obično se kreće od samo jedne brzine pa do čak 30 brzina. Pri izboru treba pripaziti na konfiguraciju terena u svom mjestu i gradu, odnosno ima li mnogo uzbrdica, nizbrdica ili je teren ravan.

-cross trekking bicikli su relativno nova vrsta bicikla koja ujedinjuje neke od značajki brdskih i cestovnih bicikala. Ova vrsta bicikla je postala veoma popularna posljednjih godina jer je položaj sjedenja na ovakvim biciklima veoma udoban, prijenosi su prilagođeni raznim terenima, a gume na ovakvim biciklima su negdje između brdskih i cestovnih. Ovakvi bicikli su namijenjeni za asfalt, ali i za lagani makadam.

Osim ovih vrsta postoje još i hibridni bicikli kao što su: commuter bicikli  za urbano bicikliraranje s tvrdom vilicom, obično bez blatobrana; fitness bicikli koji sliče na race bicikle, ali dolaze sa ravnim volanom i udobnijim položajem vožnje; adventure bicikli koji sliče race biciklima, a namijenjeni su za duge ili kratke cestovne vožnje gdje brzina nije najvažniji element, a imaju mogućnost nadogradne nosača tereta za bisage, blatobrana i sl.; sklopivi bicikli su bicikli koje jednostavno možete sklopiti ili rasklopiti, a najčešća im je namjena gradska vožnja ili bicikl za jahtu ili jedrilicu.
Bicikli koji trenutno imaju najveću ekspanziju na tržištu su električni bicikli ili e-bikes , ova vrsta bicikla ima ugrađen elektro motor koji pomaže pri pedaliranju, a dolaze u svim verzijama koje smo maloprije spomenili, od gradskih, brdski, cross trekking čak do race bicikala. Ovdje preporučujemo da obratite pažnju na marku baterija, a najrenomiraniji su brandovi: Bosch, Yamaha, LG, Sanyo, Specialized... Kapacitet baterija kod ovakvih bicikala je obično 400 W ili 500W.

2. savjet: Odredi budžet

Budžet za kvalitetni bicikl je najčešće 3.000kn pa na više (redovna cijena bez akcije), što znači da bi trebao dobiti kvalitetan aluminijski bicikl od kvalitetnog proizvođača koji bi ti trebao uz redovno održavanje dugo služiti.
Bicikli sa hidrauličnim kočnicama idu najčešće od 4.000kn pa na više, a race modeli od 6.000kn pa na više.
E-bicikli se mogu naći već od 7.000kn pa na više, ali ipak preporučujemo e-bicikle od 14.000kn pa na više jer sa takvim modelima dobijete najbolji omjer cijene i kvalitete.

3. savjet: Odaberi bike shop

Za pripremu izguglaj na internetu renomirane bike shopove u blizini. Najbolji bike shopovi su oni u kojima te prodavači pitaju za namjenu vožnje, tvoju visinu radi odabira veličine bicikla, naravno budžet s kojim raspolažeš, ali koji ti i nude više za tvoje novce npr. gratis 1. servis, rješavanje eventualnih reklamacija u shopu, osigurani rezervni dijelovi i sl.
Ukoliko kupuješ preko interneta također je važan ugled trgovine, ali i mogućnost savjetovanja pri odabiru bicikla, gratis dostava na tvoju adresu, da li je nulti servis uključen u cijenu i sl.
(Nulti servis je sastavljanje i podešavanje bicikla po prvi put jer bicikli u prodavaonicu dođu rastavljeni na dijelove u kutiji i potrebno ih je sastaviti, podesiti mjenjače, kočnice i sl.)
U Splitu i okolici prodavonice sa najviše iskustva su EXTREME SHOP  koji će stručnošću osoblja i asortimanom pokriti sve potrebe bilo da se radi o rekreativcu ili profesionalnom biciklistu.
A u našoj prodavaonici u Kavanjinovoj 14, (nasuprot Starog placa) Split, možete i unajmiti bicikl.

Prodajna mjesta:
EXTREME SHOP 1
Kavanjinova 14
21000 Split
Tel/Fax: 021 480 428
Mob: 091 326 0007


EXTREME SHOP 2
Pothodnik kod Prime 3
21000 Split
Tel: 021 458 700
Mob: 091 327 0007

[email protected]
www.bicikla.com

Odabir veličine

Bicikli dolaze u raznim veličinama okvira da bi mogli odgovarati za različite visine vozača. Odabir veličine nije jednostavan posao jer različiti proizvođači imaju različite tablice veličina zbog čega je veoma važan savjet prodavača.

Generalno veličine se kreću kao na tablici:

Brdski bicikli/ cross trekking:

VISINA VOZAČA

PREPORUČENA VELIČINA OKVIRA

 

Centimetri

Col (Inches)

 

Veličina bicikla

146 - 156

13" - 14"


XS

156 - 166

15" - 16"


S

166 - 176

17" - 18"


M

176 - 186

19" - 20"


L

186 - 196

21" - 22"


XL

196 -

23"


XXLCestovni/road bicikli:

VISINA VOZAČA

PREPORUČENA VELIČINA OKVIRA

 

Centimetri

Centimetri

 

152 - 164

49


162 - 172

52


170 - 176

54


174 - 182

56


180 - 190

58


188 - 198

61


194 -

64

 


 


 

Linkovi članka

Cijena dostave: 0 Kn za sve proizvode preko 300,00 kn.

Plaćanje: Internet bankarstvom, karticama jednokratno i na rate

Povrat robe: Moguće unutar 7 dana

Kartično plaćanje

Extreme Shop dućani

 • 12 rata
 • 12 rata
 • 12 rata
 • 4 rate
 • 12 rata
 • 24 rate
 • 24 rate
 • 10 rata
 • 12 rata

Online dućan

 • 12 rata
 • 12 rata
 • 4 rate
 • 12 rate
 • 24 rate
 • 24 rate
 • 1 rata
 • 1 rata
 • 1 rata
Raspolažemo sa nabavom 10.000 bicikla20 brandova/ *isporuka unutar 48 satidostava GRATIS!