3 osnovna alata za bicikl koji popravljaju gotovo sve


Bilo da tek ulazite u svijet biciklizma ili ste veteran, samopouzdanje na putu kojim ste krenuli je jedna od ključnih stavki za vaše sigurno bicikliranje. Dobra vijest je da vam nije potrebna velika količina alata veličine alata za ovaj posao. Zapravo vam je potrebno samo nekoliko osnovnih alata koji omogućuju osnovne zadatke održavanja i popravka. Biti u stanju obavljati popravke poput provjera vijka, popravljanja punkcije gume, čišćenja bicikla i prilagođavanja vašeg položaja na biciklu tijekom vožnje omogućava vam da napredujete i budete sigurni na vožnji, a za sve ostale značajnije radove na bicikli uvijek se možete obratiti našem stručnom osoblju, naravno.

1. VIŠENAMJENSKI MINI-ALATI 

Dobar način za početak sitnih popravki na biciklu su alati za osnovno održavanje kod kuće, kao i za popravke na cesti je višenamjenski mini-alat kojeg možete nabvaviti u svim našim trgovinama. Većina ovih mini-alata ima izbor imbus ključeva i Torx koji je u obliku zvijezde i koji vam pomažu u podešavanju stvari poput visine sjedala, prijenosa i poravnanja nogu. Ovdje najviše su vam potrebni Imbus ključevi koji su nerijetko potrebni za montažu/demontažu vašeg kotača prilikom punkcije. Potražite za sebe odgovarajući alat u našim trgovinama, uobičajeni su oni koji uključuju Imbus ključeve u veličinama 2.5, 4, 5, 6, 8 i Torx T25/T30 opcijama. Bonus bi bile alat za lanac i ravni/križasti odvijač. Kvalitetni višenamjenski mini-alati mogu trajati i služiti vas jako dugo vrijeme, dok se jeftiniji brzo troše te s njima dolazi i rizik od uništenja dijelova na bicikli prilikom pokušaja popravki. U našim trgovinama možete pronaći kvalitetne i pouzdane alate tvrtki KHS, Topeak, CUBE (RFR), Specialized, Bianchi i mnoge druge, koji su odličan izbor alata za da se pripremite kod kuće i na putu.


2. SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE 

Ne treba biti mnogo maštovit, ali ništa ne čini vaš bicikl (i vašeg servisera) sretnijim od čistog bicikla. Ako se s čistim biciklom javite u servis, veća je vjerojatnost da ćete dobiti brzu i jeftinu uslugu kada vam je potrebno stručno lice da vam brzo pogleda bicikl prije vaše vožnje. Uđite s masnim mrljama i blatom koje kaplje s vašeg bicikla i možete se kladiti da će serviseru trebati nešto više vremena za popravak bicikla, jer naravno isti i mora očistiti da bi pbavio kvalitetnu uslugu pregleda i funkcionalnosti svih vaših dijelova na bicikli.

Bonusna pogodnost od kvalitetnog održavanja bicikla: Dijelovi vašeg bicikla traju dulje i bolje rade ukoliko ih držite čistim. Izmjena brzina nerijetko je puno glađa i bicikl se tiho kotrlja ako održavate lanac čistim i lagano podmazanim. Da biste čišćenje bicikla učinili brzi i kvalitetno, a zatim i jednostavno i učinkovito, nabavite originalni set za održavanje i čišćenje bicikla koji često sadrži set četki, spužvu, šampona i maziva koji vam pomažu kvalitetno čišćenje i podmazivanje bicikla. Također, držanje maziva i odmašćivača u kanti olakšava i brzo čišćenje nakon što se vratite kući s vožnje.


3. PUMPE ZA BICIKL 

Najlakši način za izbjegavanje punkcija je vožnja s gumama pravilno napuhanim do ispravnog PSI koji je naznačen na bočnim stijenkama vaše vanjske gume. Potrebna vam je dobra podna pumpa koja može u nekoliko brzih zamaha dovesti tlak u cestovnim gumama na oko 7 bari (110PSI) ili gume za brdske bicikle do oko 2.5bara (35 PSI). Pogledajte bočne stijenke vaše gume radi točnih brojeva inflacije. Pumpu držite u blizini bicikla i svakih nekoliko vožnji, provjerite tlak i ponovo dopušite gume jer se tlak u gumama vremenom smanjuje.

Mini-pumpa je još jedna od obaveznih stavki za sigurno bicikliranje. Naravno, možete koristiti CO2 patrone za one brze inflacije na utrkama, ali ako se vozite rekreativno i pazite na budžet, mini pumpa štedi vaš novac. Također je važan alat, čak i ako se oslanjate na korištenje CO2 patrona za popravljanje punkcije, u slučaju da doživite drugi proboj gume ili CO2 ne djeluje kako ste planirali.