Što je to MIPS i ANGI kod Specialized kaciga?


Specialized se ponosi sigurnošću svojih kaciga. U proteklom desetljeću poduzeti su mnogi koraci kako bi se poboljšala sigurnost kaciga jer se bolje razumiju dugoročni učinci ozljeda glave i potresa mozga.

Osim što vas štite, Specialized kacige nude dovoljno udobnosti, pojednostavljen dizajn i konstrukciju koja se temelji na performansama, tako da možete uistinu vjerovati onome što stavljate na glavu.

Kod Specialized ovlaštenih trgovaca (extremeShop link) možete pronaći širok raspon kaciga koje pokrivaju cestovne, MTB, fitness i dječje kategorije, a sve one imaju koristi od dva dijela sigurnosne tehnologije koje je Specialized integrirao tijekom posljednjih nekoliko godina. To su MIPS i ANGi sustavi koje je razvila ova tvrtka. No koje su to dvije tehnologije i kako funkcioniraju? Ne bojte se, u ovom ćemo članku odgovoriti na ova pitanja i prikazati izbor kaciga koje koriste ove tehnologije.

MIPS

View this post on Instagram

A post shared by Mips (@mipsprotection)


MIPS je skraćenica od Multi-directional Impact Protection System, i tvrtka je koja integrira svoju tehnologiju sa Specialized kacigama kako bi spriječila rotacijske ozljede. Ovaj pokret može dovesti do oštećenja moždanog tkiva što može dovesti do dugotrajnih problema.

Djeluje putem sloja s niskim trenjem u kacigi koji omogućuje klizno kretanje od 10mm do 15mm u svim smjerovima. Svaki model Specialized kacige koristi MIPS, pa bez obzira na to koliko daleko, koliko dugo ili koliko brzo vozite, svaki vozač može značajno smanjiti rizik od ozljeda od pada. Posjeduje li vaša kaciga MIPS tehnologiju ili ne možete znati zbog prepoznatljive okrugle žute naljepnice.

Nema kompromisa ni u izvedbi. Zapravo, MIPS je surađivao isključivo sa tvrtkom Specialized na razvoju MIPS SL, ekstra lagane, iznimno udobne verzije ove tehnologije koju koriste najlakše i najbolje ventilirane kacige u Specialized asortimanu, s ciljem maksimiziranja protoka zraka i minimiziranja težine dok i dalje nudi zaštitu .

Za više informacija o MIPS-u, posjetite stranicu Specialized MIPS FAQ.


ANGI CRASH SENSOR


Još jedan dio tehnologije koji Specialized kacige čini najsigurnijim je patentirani ANGi senzor pada. Kao indikator Angular i G-Force, diskretni senzor za praćenje neželjenih udara i padova pretvara vašu kacigu u detektor pada i šalje sigurnosni signal.

Može se postaviti na praktički bilo koju kacigu i mjeri sile koje vaša kaciga apsorbira tijekom pada, kao i rotacijske sile koje se događaju čak i kada ste u sporijem ili blažem padu. Jednostavno uparite aplikaciju Specialized Ride s ANGi i kada započnete vožnju u aplikaciji, senzor će detektirati silu udara u glavu, poslati upozorenje na vaš telefon i pokrenuti odbrojavanje. Ako ne možete zaustaviti odbrojavanje, aplikacija će automatski poslati poruku vašem kontaktu za hitne slučajeve te ih informirati i padu i vašoj trenutnoj lokaciji.

To osigurava zaštitu prije, tijekom i nakon događaja. Većina Specialized kaciga od 2019. nadalje sadržo ANGi nosač, odnosno posebno mjesto na kacigi gdje se ovaj nosač montira, pa čak i neki drugi brendovi su počeli sa ostavljanjem osebnog mjesta za ugradnju ANGI pri izradi kacige.

Još uvijek imate gorućih pitanja? Posavjetujte se sa stranicom ANGi FAQ tvrtke Specialized.


CESTOVNE KACIGE

Specialized shvaća da kada su u pitanju cestovne kacige, vozači moraju znati da one ispunjavaju sve kriterije po pitanju udobnosti, sigurnosti i performansi. Uz MIPS i ANGi integraciju u svemu ovome, od TT kaciga do lakih natjecateljskih cestovnih kaciga, možete biti sigurni da će vas Specialized pokriti kada ste na cestama, na makadamskim stazama ili u ciklokros utrci.

MTB KACIGE


MIPS i ANGi revolucionirali su način na koji gledamo na zaštitu MTB kacige. Naravno, morate osigurati svoju zaštitu kada se krećete na neravnim stazama i teškim DH spustevima, tako da je ova integracija savršena. ANGI-jev sigurnosni signal osobito je koristan ako vas staza ikada odvede u zabačeni dio planine.


FITNESS KACIGE

Kretanje prometnim gradskim ulicama, jurnjava kroz prometnice te izbjegavanje cestovnog prometa težak je posao. Kao i sami biciklisti, razumijemo da nas kaciga ne štiti samo na biciklu, već pruža prijeko potrebno povećanje samopouzdanja pri vožnjama do posla.


DJEČJE KACIGE

Kada je u pitanju vaše dijete koje vozi bicikl, njegova sigurnost i vaš mir su najvažniji. S ovim tehnologijama integriranim u cijelom Specialized asortimanu dječjih kaciga, možete se voziti kroz parkove sretni znajući da Specialized kacige štite vašeg malog bajkera.

Kako biste saznali više o MIPS kacigama i patentiranoj tehnologiji Specialized ANGi, svratite od ExtremeShop trgovina, opremite se i odmah počnite koristiti jednu od Specialized udobnih kaciga. Razgovarajte s jednim od njihovih ljubaznih članova osoblja, probajte i testirajte koja kaciga je najudobnija i saznajte sve o inovacijama koje donosi Specialized.

Članak izvorno objavljen na: BikeMagazin portalu